- خیابان شریعتی، پایین تر از پل رومی، پلاک 1758، ساختمان ققنوس
سالها است که مسافرت با انواع هواپیماها به یکی از پرطرفدارترین راههای سفر تبدیل شده است و افراد برای راحتی و سرعت بالای این وسیله نقلیه، آن را انتخاب میکنند. اما هواپیماها با تمام شباهتهایی که با یکدیگر دارند، تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند و میتوان آنها را در گروههای متفاوتی دستهبندی کرد.
اگر دوست دارید با اسم و عکس انواع هواپیما آشنا شوید و تفاوت آنها را درک کنید، تا انتهای این مقاله از وبلاگ ققنوس با ما همراه باشید.
[lwptoc]
از زمانی که برادران رایت اولین تجربه پرواز با هواپیما را رقم زدند، صنعت ساخت هواپیما تغییرات بسیاری کرده است و طراحی و ظاهر هواپیماها به شدت تغییر کرده است. پیشرفت تکنولوژی و صنایع متعدد باعث شده تا امروزه هواپیماهای پیشرفته و بینظیری در سرتاسر جهان وجود داشته باشند که با اهداف مختلف به پرواز درمیآیند.
در ادامه قصد داریم اسم انواع هواپیما از نظر کاربرد را برای شما گفته و توضیحاتی درباره هر یک از آنها ارائه کنیم و عکس هواپیما را نیز به شما نشان دهیم. البته لازم به ذکر است که در این مقاله، تنها به هواپیماهایی که برای مسافران قابل استفاده است پرداختهایم و کاری با هواپیماهای نظامی و … نخواهیم داشت.
به طور کلی هواپیماهای تجاری، همان هواپیماهای مسافربری معمولی هستند که با خرید بلیط هواپیما سوار آن خواهید شد. در ادامه انواع هواپیماها در این دسته بندی را معرفی خواهیم کرد.
بوئینگ 747 (Boeing 747) یکی از انواع هواپیماهای بوئینگ و اولین هواپیمای پهن پیکر جهان بود و با توجه به ابعاد بزرگش، لقب جامبو جت را بدست آورد. عرض بدنه این هواپیماها به اندازهای است که میتواند دو راهرو را در خود جای دهد و بیش از 7 صندلی در هر ردیف آن قرار گیرد.
دو شرکت بوئینگ و ایرباس (Airbus) اصلیترین تولیدکنندگان هواپیمای پهن پیکر هستند که به دلیل ظرفیت بالای مسافران و همچنین امکان پرواز در مسیرهای طولانیتر، نزد ایرلاینهای معتبر بسیار محبوب هستند. البته باید در نظر داشت که این هواپیماها در مسیرهای کوتاه و پروازهای داخلی چندان کاربرد ندارند زیرا پر کردن آنها کار دشواری است و از طرف دیگر، تمام فرودگاهها امکان پذیرش این هواپیماهای غول پیکر را ندارند.
همانگونه که گفتیم، استفاده از هواپیماهای پهن پیکر یا جامبو جت در مسیرهای کوتاهتر به خاطر ظرفیت، ابعاد و همچنین هزینههای آن منطقی نیست. اما بالا بودن سرعت موتور جت استفاده شده در این هواپیماها باعث شده تا یک هواپیمای دیگر به انواع هواپیماها اضافه شود که به آنها جتهای ابعاد متوسط میگویند.
این هواپیماها مانند Airbus 350-1000 یا Boeing 737، عرض کمتری دارند و با ظرفیتی در حدود 350 مسافر، در مسیرهای متوسطتر استفاده میشوند. همین موضوع باعث شده تا این نوع از هواپیماها محبوبیت بیشتری نزد ایرلاینها داشته باشند.
[sc name=”highlight” text=”استفاده از هواپیماهای پهن پیکر یا جامبو جت در مسیرهای کوتاهتر به خاطر ظرفیت، ابعاد و همچنین هزینههای آن منطقی نیست” ]
اما یکی دیگر از انواع هواپیماهای مسافربری با ظرفیتی بین 60 تا 100 مسافر، هواپیماهای جت منطقهای است که محبوبیت بسیاری در مسیرهای کوتاه و پروازهای داخلی دارد. این هواپیماها قیمت کمتری دارند، سوخت کمتری مصرف میکنند و با توجه به ظرفیت پایین احتمال خالی ماندن صندلیهای آن کمتر است. بنابراین این نوع از هواپیما برای ایرلاینها بسیار محبوب است و اکثر انواع هواپیمای مسافربری در ایران، از این نوع است. Fokker 100 یکی از مهمترین انواع هواپیما در این دسته بندی است.
یکی دیگر از انواع هواپیماها که از آنها برای جابجایی مسافران استفاده میشود، هواپیماهای ملخی یا توربوپراپ هستند. اگرچه این هواپیماها کمتر از هواپیماهای موتور جت قابل اعتماد هستند، اما با اینحال از امنیت بالاتری نسبت به حمل و نقل زمینی برخوردارند.
این هواپیماها مصرف سوخت کمتری دارند و با توجه به اینکه سوخت یکی از مهمترین هزینههای یک پرواز است، بنابراین هواپیماهای ملخی برای ایرلاینها و مسیرهای کوتاه و داخلی بسیار محبوب هستند. ATR 72 یکی از محبوبترین انواع هواپیمای ملخی است که در ایران نیز بسیار استفاده میشود.
هواپیماهای باری یا فرایتر (freighter) یکی دیگر از انواع هواپیما هستند و همانطور که از نامشان پیداست، به منظور حمل بار ساخته شدهاند. این هواپیماها از دیگر انواع هواپیما بزرگتر هستند و به طور اختصاصی برای حمل و نقل بار از آنها استفاده میشود. اگرچه Boeing 747 نیز امکان تبدیل شدن به هواپیمای باری را دارد، اما هواپیماهای Boeing Dreamlifter و Airbus Beluga XL از مشهورترین انواع هواپیمای باری هستند که بیش از 2200 متر مکعب ظرفیت دارند.