- خیابان شریعتی، پایین تر از پل رومی، پلاک 1758، ساختمان ققنوس
ارمنستان با 29.800 کیلومترمربع مساحت و 3.018.854 نفر جمعیت کشوری در قفقاز جنوبی است. در نقشه ارمنستان با گرجستان از شمال، با جمهوری آذربایجان از شرق، با ترکیه از غرب و با ایران و نخجوان از جنوب هممرز است. بیشترین مرز مشترک این کشور با ایران بوده و تقریباً در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا واقع شده است. به همین دلیل و با در نظر گرفتن این نکته که سفر به ارمنستان به ویزا نیاز ندارد، بازار تور ارمنستان بسیار داغ است و ایرانیان متعددی با تور انفرادی یا تور گروهی به ارمنستان سفر میکنند.
نقشه کشور ارمنستان در مرز بین اروپا و آسیا واقعشده و تماماً در خشکی قرار دارد به این معنا که هیچ مرز مشترکی با دریا یا آبهای آزاد ندارد. ایروان پایتخت ارمنستان و مرکز مهم سیاسی، تجاری، اقتصادی و فرهنگی آن است. ارمنی زبان رسمی اهالی این کشور است و نژاد آنها حاصل ادغام مهاجرانی است که از هند و اروپا به این سرزمین سفرکردهاند. اگرچه ارمنستان با نام رسمی جمهوری ارمنستان شناخته میشود اما «هایک» نام محلی آن است. در این متن قصد داریم پس از یک توصیف جامع از ارمنستان، در مورد مسافرت به این کشور و جاذبههای گردشگری آن اطلاعاتی ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
[lwptoc]
ساخت و ساز و خدمات پایه اقتصاد ارمنستان بوده و علاوه بر این در زمینه تولیدات معدنی و صادرات آنها نیز فعالیت میکند. اما در سالهای اخیر، گردشگری به یکی از مهمترین منابع درآمدزایی ارمنستان تبدیلشده است. مردم کشورهای روسیه، ایران، اتحادیه اروپا و گرجستان بخش عمده این گردشگران را تشکیل میدهند. دمای هوا در این کشور کوهستانی، بهشدت تابع فصول سال است. تابستانهای گرم و مخصوصاً زمستانهای سرد موجب شده فصل سفر، یکی از فاکتورهای مهم برای توریستهایی باشد که قصد سفر به ارمنستان را دارند. مردم این کشور با فرهنگی مشابه ایرانیان، بهنظام خانواده و احترام متقابل بین اعضا اهمیت بسیاری میدهند اما بانوان اجازه فعالیت زیاد اجتماعی و اقتصادی را نداشته و عمده شغلهای مخصوص به آنها خانهداری، نگهداری از فرزندان و گاها کارهای خدماتی در محیطهای محدود است. در اوایل قرن چهارم میلادی، مسیحیت بهعنوان دین رسمی ارمنستان پذیرفته شد. بیش از 95 درصد مردم آن مسیحی و به شدت مذهبی هستند و یکی از کلیساهای موجود در این کشور متعلق به سالهای 40 تا 60 میلادی است.
واحد پول ارمنستان درام است که با توجه به ارزشی که نسبت به ریال و دلار دارد این کشور را به یکی از مقصدهای ارزان برای گردشگری تبدیل کرده است. نماد این واحد در بازارهای جهانی AMD است. هنر تئاتر در بین مردم این کشور جایگاه ویژهای دارد که ریشه این محبوبیت را میتوان در یونان باستان و مهاجران آن پیدا کرد. ارمنیها اعتقاد دارند که کشتی نوح بعد از طوفان در یک قطعه یخی در بالای کوه آرارات محبوس شده و همچنان وجود دارد. سمبل این کشتی را میتوان روی لباسها و ابزار ساخته شده توسط مردم مشاهده کرد. نماد توریسم در این کشور انار است که مجسمههای مختلف آن بهعنوان سوغات در تمامی فروشگاههای مخصوص گردشگران یافت میشود. گفته شده که نماد دیگری که مردم ارمنستان برای کشور و قوم خود به رسمیت میشناسند، میوه زردآلو است، چراکه رنگ نارنجی موجود در پرچم کشورشان را نشان میدهد. انواع و اقسام خوراکیها مشتق شده از این میوه در بازارهای سنتی ارمنستان یافت میگردد. 5.6 میلیون ارمنی در خارج از کشورشان و در ایالاتمتحده، روسیه و فرانسه زندگی میکنند که از جمعیت موجود در خود ارمنستان بیشتر است.
وجود مجموعهای از آثار تاریخی، یادبودها و طبیعت بینظیر در ارمنستان موجب شده تا سفر به ارمنستان بهعنوان یک مقصد گردشگری ارزان محسوب شده و گردشگران زیادی را از سراسر جهان روانه این کشور کند. سالانه هزاران نفر گردشگر ایرانی نیز برای گذران تعطیلات، از طریق مرزهای زمینی و هوایی روانه ایروان میشوند. خوشبختانه ایرانیان برای سفر به این کشور نیاز به گرفتن ویزای ارمنستان ندارند. دولت این کشور برای همه گردشگران، قوانین مشخصی را وضع کرده است و همگی موظف به اجرای آن هستند.
[irp posts=”2139″ name=”ترکیه را مانند کف دستتان بشناسید”]
[irp posts=”2639″ name=”بلغارستان، کشوری زیبا در شرق اروپا”]
قوانین کشور ارمنستان برای توریستها شامل منع درگیری خیابانی، منع رانندگی بدون داشتن گواهینامه بینالمللی، منع حمل داروهای کدئین دار هنگام عبور از مرز، منع مصرف الکل یا نوشیدنیهای الکلی در مکانهایی غیر از محلهای مخصوص به این کار و منع توهین به مقدسات است. دقت کنید که توهین به مصائب تاریخی مانند نسلکشی ارامنه یک قانونشکنی تلقی شده و مجازات قانونی دارد. در خارج از پایتخت ارمنستان تعداد انگشتشماری از مردم به زبان انگلیسی آشنایی دارند و برقراری ارتباط برای توریستها از این نظر مشکل است. زبان دوم رایج در این کشور بعد از ارمنی، روسی است.
[sc name=”Highlight” text=”ایروان پایتخت ارمنستان همه ساله شاهد حضور هزاران گردشگر از کشورهای همسایه مخصوصاً ایران است که به دلیل جاذبههای تاریخی و طبیعی این کشور به آن مسافرت میکنند.” ]
شهرهای ارمنستان هر یک دارای جاذبههای توریستی خاصی هستند که در اینجا به توضیح برخی از مهمترین آنها میپردازیم:
شهر ایروان پایتخت ارمنستان: این شهر در غرب کشور و نزدیک به مرز ترکیه است که به شهر صورتی نیز شهرت دارد. ساختمانهای صورتی رنگی که با مصالح ساختمانی خاص ساختهشدهاند دلیل این نامگذاری هستند. نوعی سنگ آتشفشانی صورتی بهعنوان بلوکهای سازنده در اکثر سازههای ایروان به کار رفته است. این شهر ۲۹ سال قبل از رم بنا نهاده شده، که بافت کهن و موزههای متعدد آن موجب شده که همه ساله گردشگران بسیاری را به خود جلب کند. ازجمله جاذبههای خاص این شهر میتوان به موزه ماتناداران، موزه تاریخ ارمنستان، کلیسای کاتولیک ایروان، کلیسای جامع سنت گریگور روشنگر، سالن اپرا تئاتر ایروان، موزه هنر کافسجیان و موزه اربونی اشاره کرد.
شهرگیومری: گیومری که در شمال غربی کشور و در فاصله 130 کیلومتری ایروان واقع شده، دومین شهر پراهمیت ارمنستان از نظر گردشگری است. از نظر مساحت نسبت به ایروان کوچکتر بوده و در طول تاریخ چندین بار نام آن تغییر کرده است. برای اینکه این شهر تاریخی را از بالا تماشا کنید میتوانید به «دژ سیاه» بروید. دولت روسیه در سال 1834 میلادی، این قلعه متروکه را در ارتفاعات این شهر بنا کرده است. از جمله جاذبههای دیگر این شهر میتوان به منطقه قدیمی کومایری که دارای هزاران سازه باستانی است، اشاره کرد.
ه شهر وانادزور: این شهر در شمال ارمنستان بوده و 128 کیلومتر تا پایتخت فاصله دارد. وانادزور با کلبههای چوبی کوهستانی که در زبان ارمنی «داچاها» گفته میشود شهرت دارد و مناظر طبیعی بینظیری در آن یافت میشود.
همانطور که توضیح داده شد در صورتی که تمایل به یک سفر ارزان و پر از دیدنی به کشورهای همسایه دارید ارمنستان یک مقصد جذاب برای شماست. سفر به ارمنستان امکان بازدید از مناطق طبیعی و بناهای تاریخی را به طور همزمان برای شما فراهم میسازد. از طرفی دیدن فرهنگ و آداب و رسوم ارمنیها با توجه به تاریخ غنی و کهن کشورشان یک تجربه تکرار نشدنی خواهد بود.